LA SINDROME DE BURNOUT

LA SINDROME DE BURNOUT

 

Sindrome de  burnout laboral, també denominada síndrome del cremat o síndrome d’estar cremat en el treball, és un estat d’esgotament físic, emocional i mental que està vinculat amb l’àmbit laboral, l’estrès causat pel treball i l’estil de vida de l’empleat. Pot tenir conseqüències molt greus, tant en l’esfera física com psicològica.

Dos dels símptomes més comuns són depressió i ansietat, motius de la gran majoria de les baixes laborals.

La síndrome de burnout sol aparèixer, en la majoria dels casos, en les persones que han triat el seu ofici de manera vocacional (és molt freqüent entre professionals sanitaris, professors i treballadors socials). Encara que al principi les manifestacions i el malestar només s’estenen a la vida laboral, finalment també arriben a aconseguir, en gairebé totes les situacions, la vida social i familiar del treballador afectat.

 

HISTÒRIA

 

Històricament, el concepte de la sindrome  burnout era conegut per usar-se dins d’un context esportiu i artístic. Feia referència a aquelles persones que pesi a l’esforç realitzat no aconseguien els resultats esperats.

El terme burnout també es coneixia en l’àmbit clínic com “estar cremat”, “consumit” o apagat” per a referir-se a un patró de conducta que sofrien aquells que tenien una addicció al consum de substàncies tòxiques d’abús.

Aquests motius, van portar a un psiquiatre dels Estats Units Freudenberger a adoptar el terme “burnout” per a explicar les actituds i comportaments companys de treball.

Per l’any 1974, Freudenberger, treballava com a voluntari en el centre “Free Clinic” per a toxicòmans a Nova York.

Allí, es va adonar tant en els treballadors com en si mateix que aproximadament a l’any de treballar allí, tant la seva actitud com el seu acompliment havien canviat, apareixent símptomes de depressió, ansietat, desmotivació laboral, pèrdua progressiva d’energia, canvis conductuals cap al pacient com a menor sensibilitat, comprensió, tracte fred, agressivitat o fins i tot atribuir-los la culpa per la malaltia.

 

CAUSES

 

El principal detonant de la síndrome de burnout és l’entorn laboral i les condicions de treball.

L’empleat que està exposat de manera contínua a, entre altres, alts nivells d’estrès, càrrega de treball excessiva, poca autonomia, males relacions en el treball i absència de suport en el seu entorn, falta de formació per a exercir les tasques, etc., pot arribar a patir un estrès crònic que acabi provocant el burnout. Per aquest motiu, el vincle entre l’estrès i el burnout és molt fort.

 

Els principals símptomes de la síndrome de burnout són els següents:

 

  1. Esgotament físic i mental generalitzat

El treballador sofreix una pèrdua d’energia en tots els nivells de salut:

Senyals d’esgotament físic: fatiga crònica, augment de pes o bé pèrdua d’apetit. També pot reflectir-se en l’aparició d’alteracions psicosomàtiques com a dolors musculars, migranyes, problemes gastrointestinals i, en el cas de les dones, desregulació del cicle menstrual.

Senyals d’esgotament mental: l’estrès i l’ansietat són els principals protagonistes que precedeixen a la síndrome del treballador cremat. És més, el burnout s’alimenta de tots dos, a més de tenir relació amb l’aparició de trastorns adaptatius, relacionats amb l’estrès, l’ansietat, la depressió i l’insomni.

  1. Despersonalització i cinisme

El burnout produeix un canvi en el comportament del treballador que el sofreix. Aquest adopta una actitud d’indiferència i desagafo, reduint clarament el seu compromís cap al treball. Això es manifesta també en les seves relacions en l’àmbit laboral, tant amb companys com amb clients. La irritabilitat i l’enduriment del tracte es converteixen en tòniques habituals dins de la manera d’actuar d’un treballador cremat, els clients, usuaris o persones amb les quals interaccionen perceben aquest canvi d’actitud, però també la família i el seu entorn social…

  1. Descens en la productivitat laboral i desmotivació

Els dos punts anteriors deriven en una baixada de la productivitat laboral i en una desmotivació que genera frustració i evidència una absència de realització personal en el treball. Hi ha falta d’atenció cap a les tasques, oblits freqüents i una desídia generalitzada que neix de la dificultat per a concentrar-se. Tot això forma part d’un cercle viciós que es retroalimenta constantment (mai aconsegueix ser el treballador que era abans de cremar-se i això el genera major sofriment), ja que la incapacitat de complir amb el treball, concentrar-se, gestionar les seves activitats, etc., no deixa avançar en la cada vegada major “pila de tasques pendents”.

 

Publicació de la CIE-11 2022

 

La CIE-11 ja està oficialment en vigor per al registre i notificació nacional i internacional de de les causes de malaltia, mort i altres més.

11 de febrer de 2022

La Classificació Internacional de Malalties (CIE) proporciona un llenguatge comú que permet als professionals de la salut compartir informació estandarditzada a tot el món. L’onzena revisió conté uns 17 000 codis únics i més de 120 000 termes modificables i és ara totalment digital.

S’anima a tots els Estats membres a seguir el seu compromís documentat amb l’aprovació de la  CIE-11 en la 72a reunió de l’Assemblea Mundial de la Salut en 2019, i utilitzin la versió més versió més actual de la CIE per a registrar i notificar les estadístiques de mortalitat i morbiditat tant a nivell nacional com internacionalment