Informació verola del mico

Verola del mico: l’OMS avisa que hi haurà més casos a mesura que s’ampliï el rastreig

Espanya és el país amb més positius confirmats, la tercera part de tots els casos detectats al món fins ara

L’Organització Mundial de la Salut alerta que apareixeran més casos de la verola del mico a mesura que s’ampliï el rastreig dels pacients infectats. A dia d’avui hi ha 92 casos confirmats i desenes més en estudi, repartits en 12 països del món.

On hi ha més casos és al Regne Unit, Portugal i Espanya, el país més afectat, amb més d’una trentena de casos confirmats i desenes en estudi.

Encara no se sap la via exacta de contagi d’aquesta malaltia, tot i que es creu que cal un contacte físic estret amb una persona contagiada que inclogui la transmissió de gotes, mucoses o fluids.

Almenys 67 casos de verola del mico en una desena de països europeus | NacióDigital

L’origen, encara desconegut

Se l’anomena verola del mico perquè és una malaltia infecciosa de la família de la verola que es va detectar el 1970 primer en aquests animals, tot i que també està present en altres primats i en rosegadors, que la poden transmetre als humans. El contagi entre persones no era habitual fins ara.

A Espanya s’ha identificat un gran focus d’infecció fins ara: una sauna de Madrid. Només a la Comunitat de Madrid hi ha més de 30 casos confirmats i 40 més en estudi.

A Catalunya hi ha un cas sospitós, que estudia l’Hospital Clínic. També hi ha casos sospitosos a Euskadi, Andalusia, Castella la Manxa, Extremadura i les Canàries. No s’ha trobat que cap dels afectats hagués viatjat a alguna zona on la malaltia és endèmica (al centre i l’oest d’Àfrica).

Només se’n poden tractar els símptomes

La verola no té un tractament específic, “n’estem tractant els símptomes, com en qualsevol altra malaltia vírica”, explica el doctor Vicenç Falcó. Pel que fa a la vacuna, tampoc n’hi ha una per a aquesta variant de la verola, i s’investiga si alguna de les existents és prou eficaç.

La verola es va considerar erradicada als anys 80 i es va deixar de vacunar la població. Per això, les persones que han nascut després d’aquesta data (els menors de 50 anys aproximadament) no estan immunitzats. Tot i que Espanya ha anunciat que comprarà dosis de vacuna de la verola tradicional, Falcó creu que no cal una vacunació massiva de la població.

Generalitat de Catalunya Agencia de Salut Pública

Nota informativa sobre la verola del mico (MPX)