Cop de Calor

Protecció Civil desactiva el Pla PROCICAT per onada de calor

un cop finalitzat l’episodi de temperatures extremes generalitzades

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquest vespre el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de calor activada el passat dissabte, 11 de juny.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que les temperatures ja no seran extremes de manera continuada i aniran disminuint, de manera lenta i progressiva, a partir de demà diumenge. No obstant això, s’assoliran valors normals per l’època un cop passada la revetlla de Sant Joan.

Nota de premsa 18 juny 2022 20:03 Descarrega-la aquí

COP DE CALOR

L’excés de calor pot suposar un perill per a la salut i agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l’exposició a temperatures molt altes es perllonga, la temperatura del cos pot elevar-se fins a nivells perillosos i es pot patir un cop de calor. Aquest trastorn, que pot arribar a tenir conseqüències molt greus, requereix atenció mèdica immediata.

CAUSES DEL COP DE CALOR

La termoregulació o capacitat de mantenir la temperatura corporal dins d’uns límits és una de les funcions corporals imprescindibles per a la vida. La temperatura interna del cos considerada normal oscil·la entre els 36,1º i els 37,2º. Per mantenir constant aquesta temperatura, l’organisme disposa d’alguns mecanismes per equilibrar els guanys de calor, principalment originats per l’activitat muscular, i les pèrdues, com ara l’evaporació de la suor, la respiració o la circulació de la sang.

Ara bé, en condicions de calor extrema o davant la realització d’activitats físiques intenses en ambients calorosos, aquest equilibri es pot trencar: els guanys superen les pèrdues, de manera  que la calor s’acumula en l’organisme i la temperatura tendeix a elevar-se de forma contínua.

Al carrer, eviteu el sol directe

  • Porteu una gorra o un barret.
  • Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
  • Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
  • Porteu aigua i beveu-ne sovint.
  • Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
  • Vigileu en els trajectes en cotxe durant les hores de més sol i mai no hi deixeu infants, persones fràgils o mascotes amb les finestres tancades.
  • No tapeu el cotxet o cadira de passeig dels infants quan s’exposa al sol.

Informació de Canal Salut Generalitat de Catalunya Descarrega-la aquí